Jos van der Linden

-15 september 2013 – Nissedal Noorwegen –
Het was gisteren een flinke herfstachtige dag hier in zuid Noorwegen met alles er op en er aan: mist, regen, wind, kou en natuurlijk een grauwe lucht. Prima weer dus om ‘s avonds te genieten van heerlijke oud Hollandse hachee, de houtkachel aan te gooien en weer eens lekker van een film te genieten. Afgelopen week was mijn oog gevallen op de nieuwe Nederlandse film Leve Boerenliefde van de Friese acteur en regisseur Steven de Jong en dit leek me precies een leuke film voor een druilerige herfstavond. Geen sterk verhaal maar wel een leuke feelgood movie met een redelijk bekende cast, waaronder Cas Jansen, Tatum Dagelet en een hilarische Jamai als eersteklas relnicht. Aan het einde van de film werd mij duidelijk dat deze was opgedragen aan producent Jos van der Linden, die blijkbaar vorig jaar nog tijdens productie was overleden.

Voor mij toch even een vreemde gewaarwording want ik heb Jos ooit een paar keer in Salou ontmoet, waar hij ook de productie voor Costa! deed. Nog voor de aftiteling volledig was afgelopen, zat ik in gedachten alweer in Salou en terug op de set van Costa! de serie. Het was begin mei 2003 toen de hele filmcrew en cast in Salou arriveerde om aan de buitenopnames van de serie Costa! te beginnen, de binnenopnames werden namelijk in Nederland in de studio opgenomen. Via het bedrijf Eurotoerist, waar ik net een maand eerder aan het werk was gekomen kreeg ik een job bij de serie als figuranten coördinator. Mijn taak was om zoveel mogelijk Nederlands jongeren te zoeken, die tegen betaling en drie maaltijden, bereid waren om een hele dag in de brandende zon op de set aanwezig te zijn en waar nodig als achtergrond figuren wilden meespelen in de serie. Een erg leuke job waarbij ik niet alleen de hele dag op de set mee werkte maar ook nog elke avond diverse Nederlandse cafees af moest om daar, uiteraard onder het genot van de nodige biertjes, op zoek te gaan naar nieuwe figuranten. Tijdens mijn zoektochten liep ik regelmatig Costa! acteurs tegen het lijf die in hun vrije uurtjes, ver weg van de Nederlandse roddelpers, even flink los gingen in het bruisende nachtleven van Salou.

In het begin vroeg ik mij af hoe ze toch elke ochtend rond acht uur alweer fris en fruitige op de set konden verschijnen maar van iemand van de make-up begreep ik dat sperti het sleutelwoord was. Deze creme die normaal gesproken gebruikt wordt voor het bestrijden van die lastige zomerkoninkjes tussen den billen, werkt ook zeer effectief tegen gezwollen ogen en wallen, als gevolg van een flinke zuippartij en slaapgebrek. Nog een extra dikke laag schmink erover en je bent weer als herboren, tenminste aan de buitenkant. Voor de elf afleveringen die er gemaakt moesten worden, bleef de filmploeg bijna zes weken in Salou en werd er ruim 10 tot soms 15 uur per dag gewerkt, waarvan de meeste tijd in het opbouwen en repeteren ging zitten. Naast bekende gezichten als Bas Muijs, Silvie Meis, Marit van Bohemen, Joey van der Velde en natuurlijk regisseur Johan Nijenhuis, kwam ik dus ook in contact met Jos van der Linden, die de productie van de film Costa! had gedaan. Een erg aardig man, die helemaal verrast was toen ik hem vertelde dat ik net vanuit Appingedam naar Salou verhuisd was. Zijn grootouders kwamen namelijk uit Appingedam en iedere keer als ik Jos weer tegen kwam, begroette hij me altijd met: ‘Hé Appingedammer!’ Het woord Damster kreeg ik er maar niet in.

De laatste keer dat ik Jos zag was bij Ajo Fliervoet, een goeie vriend van hem in het Brabantse Ammerzoden. Ajo, die in 2011 nog het nieuws haalde met de aankoop van de langste limousine ter wereld, levert al jaren auto’s voor de Nederlandse filmindustrie. Dat jaar hadden ze net de opnames voor de film Vet Hard afgerond en de beroemde lelijke eend uit de film was net weer terug in Ajo’s garage. We dronken een kop koffie bij Ajo en zijn vrouw in het oude keukentje en toen Jos zijn jas pakte en door de achterdeur naar buiten liep, draaide hij zich om en zei: ‘Doe de Appingedammers maar de groeten.’  Ik ben het al die jaren vergeten te doen…. dus bij deze.

© René Gardenier – 2017

No Thoughts on Jos van der Linden

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor het plaatsten eerst behandeld door een moderator.