De schaamte voorbij

Afgelopen week zag ik een documentaire in de serie BBC Horizon over al het gezonde eten dat we tegenwoordig tot ons moeten nemen om zonder al te veel aandoeningen zo oud te worden, dat er in de toekomst meer bejaardentehuizen dan scholen zijn. Hele hordes mensen zijn al aan deze trend begonnen en het worden er steeds meer. Flikker wat vogelzaad door je yoghurt en je hebt een gezond ontbijt. Voor de dagelijkse overdosis vitamines en natuurlijk de algehele detox zuip je, je helemaal klem in the smoothies en koken, bakken en frituren heeft plaats gemaakt voor airfryen want dat is pas gezond. Een zeer interessante docu waar al deze gezonde producten eens flink onder de loep werden genomen.

Het was bijna een comedy om te zien hoe de presentatrice zich over een periode van een paar maanden aan allerlei diëten onderwierp. Uit het totaalonderzoek bleek trouwens dat een gekookt ei en een stuk gebakken spek nog steeds het beste ontbijt is, smoothies niet veel meer dan een overdosis suiker voor je zijn, dus net zo gezond als een blikje cola en al die vogelzaden uit de meest vreemde werelddelen helemaal niet doen met je lijf wat de fabrikant ervan beloofd. Weggegooid geld dus. Het enige wat wel waar bleek te zijn is dat je groenten beter kunt stomen dan koken omdat er dan meer vitamines in zitten. De rest is allemaal een sprookje, mooi verpakt in de winkelschappen, waar je portemonnee van begint te janken en de fabrikant binnenkort zijn derde woning op Aruba gaat kopen. Er is dus helemaal niks mis met een broodje gebakken ei, witlof met ham en kaas uit de oven en een overheerlijke gehaktbal want we hebben allemaal zout, suiker, koolhydraten, eiwitten en vet nodig. Er zijn zelfs al mensen doodziek geworden door alleen maar vogelzaad en gedroogde vruchten te eten.

Het is natuurlijk de laatste jaren ook een trend geworden om steeds gezonder te leven. We lopen tegenwoordig allemaal met een flesje water over straat want dat straalt uit dat je gezond leeft. Wat de meeste mensen niet weten is dat het absolute domheid uit straalt want een flesje water is 2000 keer duurder dan dezelfde hoeveelheid water uit de kraan. HOEVEEL? 2000 keer! Ja, wie dat bedacht heeft is echt een genie! Kijk, in landen als Spanje kun je beter water in de supermarkt kopen omdat je thuis uit de kraan het gevoel hebt dat je het plaatselijke zwembad leeg staat te slurpen maar hier in Nederland is het totale onzin. Daarnaast moeten we ook allemaal lopen, rennen, sporten, zwemmen, fitnessen want dan zijn we gezond bezig. Je kunt beter een paar keer per week flink seksen want dat is gezonder en het maakt ook nog een geluk hormoon in je lichaam aan wat in ieder geval je gezondheid bevorderd. Maar ja, wie heeft er nog zin in seks nadat hij een uur lang als een demente hamster op een loopband heeft staan zweten!

En dan hebben we natuurlijk nog de afdeling alcohol en sigaretten. Daar kunnen we kort over zijn, dat is gewoon ongezond. Hoewel roken de verschijnselen van de ziekte van Parkinson wel degelijk af remt en een paar biertjes of wijntjes ’s avonds wel de stress even uit je lijf haalt maar daar wil het gezondheidscentrum natuurlijk niets van weten. Eigenlijk is het een wonder dat mensen als mijn opa en oma nog zo oud geworden zijn. Alles werd vroeger gebakken in reuzel (dierlijk vet), bij de warme prak was de jus zo vet dat de lepel er op bleef liggen. Volle zuivelproducten, geen tropische vruchten zoals kiwi’s, mango’s en passievruchten en heel vroeger zelfs geen bananen en sinaasappels. Lekker ’s avonds knus bij de kolenkachel, die zoveel roetuitstoot gaf dat je behang in één winter van wit naar zandgeel verkleurde. Om over de verjaardagen nog maar te zwijgen waar naast de pinda’s en de zoutjes ook een glas met sigaretten op tafel stond want iedereen rookte als een ketter. Na een uur gezelligheid kon je de lucht in plakken snijden en was de leverworst al in rookworst veranderd en wij liepen daar als kinderen gewoon doorheen.

Helaas moet ik toegeven dat ik me er zelf ook schuldig aan maak. Waar vroeger een gezellige avond al volstond met wat blokjes kaas, plakjes worst en wat chips moet tegenwoordig de halve wereldkeuken aan vreterij op tafel komen te staan want anders is het niet gezellig. Ik heb met een goeie vriend regelmatig een filmavond en het is eigenlijk gewoon schandalig wat er dan aan vreten op tafel moet komen. Gerookte zalm, tappenade, tortilla, sushi, Vietnamese loempiaatjes, zoete pepertjes met roomkaas, chorizo, forel, gebakken kippenvleugeltjes….. het gaat nergens meer over. Vooral de sushi is gewoon te belachelijk voor woorden. Voor 30 eurocent heb je een klomp plakrijst, gerold in zeewier met een stukje komkommer er in, die je ook nog in de kikkomansaus met flink veel wasabi moet dopen omdat er anders helemaal geen smaak aan zit. Wil je diezelfde klomp rijst maar dan met een flinterdun plakje zalm erop dan druk je voor 66 eurocent een culinair orgasme in je mik.

We zijn tegenwoordig echt alle schaamte wel voorbij. Net als de zo populaire High Tea, waarbij een plak cake plaats gemaakt heeft voor schalen vol bonbons, koekjes, cakejes, taartjes en andere caloriebommen. Daarna maar weer vlug aan het vogelzaad en op de hamsterband om al die overtollige luxe er weer af te krijgen. Vanavond heb ik weer een filmavond en de boodschappen zijn al gehaald. Ik ben met mijn winkelwagen door het gangpad van de chips en nootjes gereden en zag heel wat jeugdsentiment voorbij komen, zoals de wokkels, de nibbits en de hamka’s. Ik heb mijn vriend al laten weten dat het een retro avond wordt met brocante hapjes. Nu nog een lekkere ouderwetse film uitzoeken.

© René Gardenier – 2018

No Thoughts on De schaamte voorbij

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor het plaatsten eerst behandeld door een moderator.